Fasadbelysning – Tips och bästsäljare 2023


Innehåller annonslänkar
Stockholms ljusbutik taklampa
  • Familjeföretag
  • Lampor och belysning online
  • Stort sortiment
  • Snabba leveranser
Till lampbutik →

Fasadbelysning är någon vi brinner NÄSTAN lika mycket för som taklampor. För idag så har fler än någonsin beslyning på sin fasad och en riktigt bra belysning kan höja huset enormt mycket. Det kanske till och med är så att ett riktigt bra belyst hus är mer värt än om det inte varit det? För om du själva går runt i ett villakvarter.

Sammanfattning av guiden om Fasadbelysning

Sammanfattningsvis är fasadbelysning en viktig del av belysningssystemet för ett hus eller byggnad. Genom att välja rätt stil, ljuskälla, armatur och riktning kan du skapa en behaglig atmosvärme och säkerhet för din fastighet. När du väljer fasadbelysning är det viktigt att tänka på faktorer som stil, ljuskälla, armatur, riktning, energiförbrukning och hållbarhet. Det är också viktigt att tänka på installation, placering och underhåll av armaturerna.

Att välja rätt fasadbelysning kan vara en utmaning, men det finns många alternativ att välja mellan. Oavsett om du vill skapa en modern look eller en mer traditionell stil, finns det armaturer som passar dina behov och din smak. Genom att ta hänsyn till faktorer som ljuskälla, riktning och energiförbrukning kan du också minska dina energikostnader och göra en insats för miljön.

Placeringen av armaturerna är också viktigt att tänka på. Armaturerna ska placeras på ett säkert avstånd från trädgrenar eller andra hinder som kan blockera ljuset. Det är också viktigt att tänka på höjden på armaturerna och se till att de inte blir en fara för fotgängare eller bilar som passerar.

Om Fasadbelysning

Vilka hus ser dyraste ut då? Jo du säger förmodligen det som är belyst och som är belyst bra. Vi brukar skoja på redaktionen att man borde köpa hus och sätta på fasadbelysing och sälja direkt och få mer betalt. Exakt så enkelt är det förmodligen inte men så långt i från det är det nog ändå inte?


Fasadbelysning är en viktig del av belysningssystemet i ett hus eller byggnad. Det är inte bara till för att öka säkerheten, utan även för att skapa en behaglig atmosfär och betona arkitekturen. Att välja rätt fasadbelysning kan dock vara en utmaning, med många olika faktorer att ta hänsyn till. I denna artikel kommer vi att diskutera vad man ska tänka på när man ska köpa fasadbelysning, inklusive val av belysningsstil, typ av ljuskälla och installationstips.

Först och främst är det viktigt att bestämma vilken stil av fasadbelysning som passar bäst för ditt hus eller byggnad. Det finns många olika stilar att välja mellan, från moderna till traditionella, och det är viktigt att välja en stil som kompletterar arkitekturen på din fastighet. Om ditt hus har en traditionell design kan det vara bäst att välja en klassisk stil, som en ljuskrona eller väggmonterad lykta. Om ditt hus har en modern design kan en minimalistisk stil som riktar ljuset neråt passa bättre.

En annan faktor att tänka på är vilken typ av ljuskälla som ska användas för fasadbelysningen. De vanligaste typerna av ljuskällor är glödlampor, lysdioder (LED) och halogenlampor. Glödlampor är vanligtvis billigare än LED-lampor, men de har kortare livslängd och högre energiförbrukning. LED-lampor är dyrare, men de är mer energieffektiva och har en längre livslängd. Halogenlampor är också en populär ljuskälla, men de är mindre effektiva än LED-lampor och har högre energiförbrukning.

En annan viktig faktor att tänka på när du köper fasadbelysning är vilken typ av armatur som passar bäst för din fastighet. Det finns många olika typer av armaturer att välja mellan, inklusive väggmonterade armaturer, hängande armaturer och markbelysning. Väggmonterade armaturer är vanligtvis det bästa valet för fasadbelysning eftersom de är enkla att installera och ger en tillräckligt stor spridning av ljus. Hängande armaturer är ett bra val för att belysa entréer och verandor, medan markbelysning används för att belysa gångar och trädgårdar.

När du väljer fasadbelysning är det också viktigt att tänka på hur mycket ljus du behöver. Om du bara vill ha en liten mängd belysning för att skapa en behaglig atmosfär kan du välja en dimbar ljuskälla. Om du vill ha mer ljus för att öka säkerheten kan du välja en starkare ljuskälla eller flera mindre armaturer som täcker hela området. Det är också viktigt att tänka på var du behöver en starkare ljuskälla eller flera mindre armaturer som täcker hela området. Det är också viktigt att tänka på var du behöver mest ljus – till exempel kan du behöva mer belysning vid dörren eller vid trapporna.

En annan faktor att tänka på är belysningsriktningen. Om du vill belysa en specifik del av fastigheten, som en entré eller en trädgård, kan du välja en armatur med riktat ljus. Om du vill skapa en mjukare och jämnare belysning runt hela fastigheten, kan du välja en armatur med diffus ljus spridning.

En annan viktig aspekt att tänka på är energiförbrukning och hållbarhet. LED-lampor är vanligtvis de mest energieffektiva alternativen och har en längre livslängd, vilket minskar underhållskostnader. Det är också viktigt att tänka på materialen i armaturerna och om de är av hög kvalitet och tåliga nog för att klara av olika väderförhållanden. Om du bor i ett område med hårda klimatförhållanden kan du behöva välja en mer robust armatur för att klara av snö, regn och vind.

När du väl har bestämt vilken stil, ljuskälla, armatur och riktning som passar bäst för ditt hus eller byggnad, är det viktigt att tänka på installationen av fasadbelysningen. Om du inte känner dig bekväm med att installera belysningen själv, kan du alltid anlita en professionell elektriker för att göra jobbet. Om du väljer att göra installationen själv är det viktigt att läsa igenom instruktionerna noggrant och följa dem till punkt och pricka för att undvika skador eller olyckor.

En annan viktig faktor att tänka på under installationen är placeringen av armaturerna. Det är viktigt att placera armaturerna på ett säkert avstånd från trädgrenar eller andra hinder som kan blockera ljuset. Det är också viktigt att tänka på höjden på armaturerna och se till att de inte blir en fara för fotgängare eller bilar som passerar.

Slutligen är det viktigt att tänka på underhåll och rengöring av fasadbelysningen. Regn, snö och smuts kan skada armaturerna och minska deras livslängd. För att undvika detta är det viktigt att regelbundet rengöra armaturerna och se till att de är i gott skick. Det är också viktigt att byta ut trasiga eller slitna ljuskällor för att säkerställa att belysningen fungerar som den ska.