Badrumsbelysning


Innehåller annonslänkar
Taklampor från Trendrum
 • Snabb leverans & fri frakt
 • Betala efter leverans
 • Stort utbud av taklampor
 • Funnits sedan 2007
Till Trendrum →

Badrumsbelysning är en viktig faktor när det kommer till att skapa en funktionell och behaglig atmosfär i ditt badrum. Oavsett om du behöver belysning för att raka eller sminka dig eller bara vill ha ett avslappnande bad, är rätt belysning avgörande. I denna artikel kommer vi att undersöka olika aspekter av badrumsbelysning, inklusive olika typer av belysning, hur man väljer rätt belysning för ditt badrum och hur man installerar belysning på ett säkert sätt.Hur man väljer rätt badrumsbelysning

Att välja rätt badrumsbelysning kan vara en utmaning. Här är några faktorer att tänka på när du väljer belysning till ditt badrum:

 • Storlek – Storleken på ditt badrum kommer att påverka valet av belysning. Ett större badrum kan kräva fler ljuskällor än ett mindre badrum.
 • Funktion – Tänk på vad du kommer att använda badrummet för när du väljer belysning. Om du till exempel ofta sminkar dig i badrummet behöver du bra belysning runt spegeln för att se detaljerna ordentligt.
 • Stil – Belysning kan också användas för att ge badrummet en viss stil. Tänk på vilken stil du vill ha i ditt badrum och välj belysning som passar den stilen.
 • Energianvändning – Att välja energieffektiva lampor är en bra idé eftersom det minskar din energianvändning och dina elkostnader.
 • Färgtemperatur – Färgtemperaturen på belysningen är också viktigt. En varm färgtemperatur ger en mer avslappnande atmosfär medan en kall färgtemperatur ger en mer upplyftande och stimulerande atmosfär.

Säker installation av badrumsbelysning

Installation av badrumsbelysning kan vara farligt om det inte görs på rätt sätt. Här är några tips för en säker installation:

 • Anlita en behörig elektriker – Om du inte har erfarenhet av att installera belysning, är det bäst att anlita en behörig elektriker för att göra jobbet. Detta minskar risken för olyckor och skador.
 • Kontrollera elektriska koder – Innan du installerar belysning, se till att du följer elektriska koder för att undvika brand eller annan skada.
 • Använd rätt belysning – Använd alltid belysning som är speciellt utformad för badrum. Dessa är vanligtvis vattentäta eller åtminstone fuktresistenta.
 • Placering – Placera belysning på rätt ställen. Till exempel bör takbelysning vara minst 2,5 meter från golvet och spegelbelysning bör placeras på en höjd så att den inte bländar dig.
 • Jordning – Se till att belysningen är ordentligt jordad för att undvika risk för elektriska stötar.

Olika typer av badrumsbelysning

Det finns olika typer av belysning som passar bra i badrum. Här är några av de vanligaste typerna:

 • Takbelysning – Takbelysning är vanligtvis den primära ljuskällan i badrummet. Detta kan vara en taklampa eller inbyggd belysning som är monterad i taket. Takbelysning är viktigt för att ge en allmän belysning i badrummet och för att göra det lättare att hitta saker.
 • Väggbelysning – Väggbelysning kan användas för att lägga till extra belysning i badrummet. Det kan vara lampor som monteras på väggen eller inbyggd belysning som är monterad i väggen. Väggbelysning kan vara bra för att skapa en mer avslappnande atmosfär i badrummet.
 • Spegelbelysning – Många människor använder spegelbelysning när de sminkar sig eller rakar sig. Spegelbelysning kan antingen vara monterad direkt på spegeln eller på väggen ovanför spegeln. Spegelbelysning ger en riktad belysning som är idealisk för att se detaljer.
 • Golvlampor – Golvlampor är inte så vanliga i badrummet, men de kan vara bra för att ge extra belysning i områden som inte täcks av tak- eller väggbelysning. Golvlampor kan också användas för att skapa en mer avslappnande atmosfär i badrummet.
 • Duschbelysning – Om du har en dusch som är avskild från resten av badrummet kan det vara bra att ha en separat belysning i duschen. Detta kan vara en vattentät belysning som är monterad i taket eller på väggen.

Sammanfattning av guiden Badrumsbelysning

Badrumsbelysning är en viktig faktor när det gäller att skapa en funktionell och behaglig atmosfär i ditt badrum. Det finns olika typer av belysning som passar bra i badrum, inklusive takbelysning, väggbelysning, spegelbelysning, golvlampor och duschbelysning. När du väljer belysning till ditt badrum bör du tänka på faktorer som storlek, funktion, stil, energianvändning och färgtemperatur. Att installera badrumsbelysning kan vara farligt om det inte görs på rätt sätt. Det är därför viktigt att anlita en behörig elektriker och följa elektriska koder för att säkerställa en säker installation.


Om Badrumsbelysning

När du sedan har den kunskapen kan du börja söka efter den perfekta badrumsbelysningen. Jag har försökt sorterat badrumsbelysning i olika kategorier så man så snabbt och enkelt som möjligt ska kunna hitta info och inspo vad gäller lampor till badrum. Precis som med alla guider jag gör det vill säga.


Senast uppdaterad: 18 april 2024